En España

Jaen

We verlaten Cordoba op weg naar Jaen en nemen de route via de A306. Onderweg doen we het plaatsje Cañete de las Torres aan waar men bezig is met de voorbereiding voor een dorpsfeest.

Cañete de las Torres
Cañete de las Torres

We reizen verder naar Jaen en stijgen de berg op naar het parador van Jaen wat naast het kasteel van Santa Catalina ligt. Het uitzicht op de stad vanuit de parador is spectaculair en vanuit het naastgelegen kasteel nog beter. Het blijkt een strategische plek te zijn die al eeuwen inspireert, de Moren, de Christenen en de Fransen onder Napoleon ze hebben allemaal geheerst vanuit deze plek over de regio.

Parador Jaen
Castillo de Santa Catalina
Castillo de Santa Catalina

Na het bezoek aan het kasteel en nagenietend van de mooie uitzichten lopen we terug naar de parador en besluiten in de middagzon nog een duik te nemen in deze bijzondere omgeving.

De volgende dag zien we een mooie zonsopgang vanuit ons balkon, we genieten van een stevig ontbijt en besluiten de berg af te lopen naar de oude stad. Onderweg passeren we de restanten van de oude vestingmuur die eens vanuit de stad omhoog naar het kasteel liep. We komen Jaen binnen en wandelen door de kleine straatjes naar het Centro Cultural Palacio de Villardompardo en bewonderen daar de romeinse baden die gevonden zijn onder het paleis. Daarna lopen we richting naar het oude centrum en bezoeken de kathedraal van Jaen. De bouw hiervan startte ca 1249 op de ruïnes van een moskee. De kathedraal is sindsdien een aantal malen herbouwd en staat sinds 2012 op de wereld erfgoed lijst. Het is een indrukwekkend gebouw en we vinden de Virgen de la Cabeza, patrona de la diócesis de Jaén een mooi detail. Daarna is het tijd voor lunch met berenjenas con miel de cana en una clara. Met goed gevulde maag en vol goede moed verlaten we de oude binnenstad en is het bergopwaarts terug naar de parador. ‘s-Avonds lopen we naar Cruz del Castillo de Santa Catalina en genieten zo nog van het mooie uizicht op Jaen en de kathedraal bij nacht!

Zonsopgang vanuit het balkon van onze hotelkamer
Ontbijten in het parador
Centro Cultural Palacio de Villardompardo: Baños Árabes
Virgen de la Cabeza, patrona de la diócesis de Jaén.
Comida 😋
Cruz del Castillo de Santa Catalina
Catedral de Jaén