Roadtrip (dag 7)

Vandaag voert de reis ons verder naar Spanje met als einddoel de Parador Sos del Rey Catolico. Na de drie uur rijden verruilen we de tolweg voor de N134 en zien al gauw de contouren van de Pyrenee├źn in de verte. Vlak voor de grens gaan we de tunnel de Somport in en komen er 8km later in Spanje uit naast het Canfranc-Estacion. We nemen er uiteraard een kijkje en ontdekken dat vandaag voor het station de finish van de 100km loop is. Het stationsgebouw is een overblijfsel uit de laat 19e eeuw toen Spanje met dit station het grootse van Europa wilde neerzetten dat verbonden zou zijn met Frankrijk en dus de rest van Europa. De eerste wereldoorlog gooide roet in het eten en het station is nooit volledig afgemaakt en in gebruik genomen. Het is echter recentelijk herontdekt als toeristische attractie en wordt gerestaureerd deels in de functie van station en deels als hotel. Alhoewel het nog niet klaar is vinden we het indrukwekkend!

Het is ruim dertig graden en we besluiten verder te rijden via de provinciale wegen naar het Parador Hotel. Onderweg zien we een gezellig Spaans restaurant en maken een stop voor een late warme lunch. Verder dan een drankje komen we helaas niet, zondag moet je reserveren en het blijkt al vol met Spanjaarden die wel gereserveerd hebben­čś»

We komen een uurtje later aan in het schilderachtige middeleeuwse dorpje Sos del Rey Catolico en checken in bij de Parador. We boffen met een junior suite voor de komende drie dagen met alle ruimte! Gelukkig doet de airco het prima, het is buiten 34+ graden­čąÁ

In het hart van het dorp onder een grote stenen poort is vinden we een barretje met terras in de schaduw waar we wat eten en genieten van een glas koele wijn.

4e etappe: Belv├Ęs naar Sos del Rey Catolica via Canfranc, reistijd ca 6,5 uur.