Alle berichten van glenn_ls

Roadtrip (dag 18)

Vandaag voert de reis ons naar Nant in Frankrijk, het gebied van de Cevennen. We checken uit bij de aardige oudere Spanjaard, leveren de parasol in en willen hem een tip geven maar die weigert hij. Gasten en mensen helpen is zijn passie en dat het zo klikt is voor hem meer dan genoeg. We zijn er een beetje beduusd van en bedanken hem nogmaals hartelijk.

We verlaten Pals en rijden via kleinere wegen richting Figueres. Het landschap van Empordà ontrolt zich en langzaam nemen we afscheid van de Costa Brava.

Tegen het middaguur bereiken we de grens en gaan bij Jonquera de Spaanse grens over naar Frankrijk. We volgen de tolweg La Catalane richting Beziers. Onderweg zien we de gevolgen van de bosbranden die deze zomer tot in de buurt van deze wegen kwamen. Een trieste aanblik die ons deed denken aan onze reis in Australië terug naar Perth via de Brand Highway waarlangs bosbranden woedden en we er net op tijd langs waren.

Na Beziers volgen we de A75, La Méredienne, richting onze bestemming Nant. Onderweg doen we het plaatsje Couvertoirade aan waar volgens google restaurants open zijn. Nietsvermoedend willen we het plaatsje inrijden maar we worden naar een parkeerplaats gedirigeerd voor bezoekers. Het plaatsje blijkt een goed bewaard vestingstadje dat in de twaalfde en dertiende eeuw gebouwd is door de Orde van de tempeliers. Nieuwsgierig bezoeken we stadje en gaan even terug in de tijd.

Helaas blijken alle restaurants toch dicht vanwege einde van het toeristenseizoen. We vervolgen onze reis en komen al gauw aan bij onze bestemming van vandaag, de RCN camping Val de Cantobre. We hebben een premium mobile home gereserveerd en vallen met onze neus in de boter. Het blijkt zelfs splinternieuw te zijn en deze zomer in gebruik genomen. De plek is heerlijk en heeft een mooi uitzicht over het dal.

We besluiten door het mooie weer om een duik in het zwembad te nemen om de vermoeidheid van de dag af te spoelen.

Roadtrip (dag 17)

De dag begint weer stralend met een strakblauwe lucht. De ergste warmte is voorbij en de laatste dagen is de temperatuur aangenaam en ’s-middags rond de 25 graden. We ontbijten in ons appartement, Glenn haalt brood en croissants beneden bij de supermarkt en Paula zorgt voor lekkere koffie toebroek!

We genieten deze laatste dag in Spanje wederom van het strand. De wind is wat minder en de vlag bij de strandwacht staat op groen. Desondanks zijn de golven best nog groot en is het zaak om snel door de branding heen te duiken en daarachter te zwemmen zoals we andere strandgasten zien doen. Eenmaal erdoorheen is het heerlijk om in de Middellandse Zee te zwemmen en we genieten er allebei van.

Tegen drieën gaan we richting chiringuito Solimar waar we worden verwacht voor de late en warme lunch. Deze keer gaat Paula voor de sardines en Glenn voor de mosselen. Het is heerlijk om zo te toeven in Spanje en te genieten van al het lekkers.

Voldaan gaan we nog even uitbuiken op het strand en nemen nog een laatste duik. Daarna is het werkelijk afscheid nemen van Platja de Pals want morgen vertrekken we naar Frankrijk.

Roadtrip (dag 16)

Alhoewel Casa Rural Ses Garites een rustige locatie is kunnen we niet slapen van de kachel/warmwaterinstallatie die naast onze kamer is gebouwd en elk half uur aanslaat. We besluiten voor onze laatste twee nachten in Spanje te verkassen naar Aparthotel & Village Golf Beach vlakbij Platja de Pals. We worden bij de check-in geholpen door een aardige oudere Spanjaard. Paula heeft direct een klik en in vlot spaans wordt er van alles geregeld inclusief een strandparasol waar we dankbaar gebruik van gaan maken!

We gaan weer strandwaarts naar Platja de Pals om voor de lunch even een duik te nemen. Op het strand aangekomen blijkt er een behoorlijke wind, er staan schuimkoppen op de golven en de gele vlaggen staan uit bij de strandwacht. We komen niet verder dan pootje baden bij het begin van de branding en worden zelfs daar door de grote golven omver geworpen. Dus toch maar geen duik in zee deze dag. We hebben voor de lunch gereserveerd bij de chiringuito Solimar. Dat blijkt een goede zet, het is vol en gasten die op de bonnefooi komen worden vriendelijk doch beslist geweigerd. Glenn gaat voor de sardines en Paula voor de Pulpo.

De plek is heerlijk en het eten goed dus we reserveren meteen maar voor de volgende dag.

Roadtrip (dag 15)

De camping Cypsela sluit vandaag en we moeten helaas vertrekken.

We willen graag nog een dag of drie blijven in de buurt van Pals en vinden een mooie boerenvesting vlak in de buurt, Casa Rural Ses Garites. het ligt landelijk deels in het dennenbos en is een monument.

De ondergaande zon geeft mooi licht om de vogels in de tuin de fotograferen, waaronder een roodborstje en een hop (hoopoe).

Bij de avondwandeling lopen we langs een landgoed met mooie beelden in de tuin en genieten van mooie zonsondergang die het spaanse landschap mooi verlicht.

Roadtrip (dag 13)

Vandaag bezoeken we het oude middeleeuwse stadje Pals met haar Castel en Muralles de Pals. We zwerven wat door de schilderachtige straatjes en spotten mooie taferelen. Paula brandt een kaarsje voor haar vader en Glenn zijn moeder in de Església de Sant Pere.

Daarna lunchen bij Antic Casino een Spaans restaurant aanbevolen door een Spaanse vriendin van Paula. We hebben een heerlijke warme lunch met voor-, hoofd- en nagerecht en inclusief water, wijn en koffie voor het aangename bedrag van slechts €19 per persoon. Dubbel genieten!

Roadtrip (dag 12)

We worden wakker met een strakblauwe hemel, het belooft een mooie en warme stranddag te worden. Glenn gaat stokbrood en croissants halen bij de kampsupermarkt en al gauw zitten we te genieten van een heerlijk ontbijt op eigen terras.

Vanuit de camping kun je elk uur de shuttlebus nemen naar het strand, dus geen zoektocht naar een parkeerplek en parkeerkosten! Inmiddels is het al weer zo’n 30 graden dus maken we er graag gebruik van en gaan richting Platja de Pals. Eindelijk gaat de wens in vervulling om te zwemmen in de Middellandse Zee!

In de avond wordt het wat drukkend en krijgen we zowaar nog een onweersbui voor het slapengaan die voor een beetje verkoeling zorgt. Gelukkig heeft de mobile home ook een prima airco!

Roadtrip (dag 11)

We besluiten deze keer niet in het Parador te ontbijten, maar in de stad Lleida, een café con lèche en een croissant te gaan nuttigen. Omdat het voor ons doen vroeg is gaan we eerst naar de cathedraal Seu Vella op het hoogste punt van de stad. We smokkelen door de lift te nemen die meteen een adembenemend uitzicht geeft en arriveren als eerste op het plateau voor de kathedraal.

We moeten nog even wachten maar om 9 uur gaat de kathedraal open en kunnen we met enkele andere bezoekers naar binnen, de afmetingen zijn groots en dat geldt ook voor de kloostertuin. Apart zijn de spiegels in sommige ruimtes waarin je de plafonds kunt bewonderen.

Glenn besluit de toren Campanario te beklimmen en wordt wat duizelig na 238 treden door een kleine stenen wenteltrap maar wordt beloond met een mooi uitzicht.

We ronden ons bezoek aan Lleida af en rijden in de richting van de Costa Brava. We bereiken in de middag onze bestemming, de camping Cypsela bij Pals, en checken in een luxe mobile home type Vignes. De komende vier dagen gaan we hier relaxen en genieten van het strandleven😎

6e etappe: Lleida naar Pals, reistijd ca 3 uur.

Roadtrip (dag 10)

Vandaag voert de reis ons naar Lleida. We maken onderweg een tussenstop in Zaragoza, de hoofdstad van de autonome regio Aragon en 5e stad van het land. We hebben geluk en vinden een parkeerplaats in de buurt van de het parlementsgebouw, Palacio de la Aljafería. Het gebouw is een middeleeuwse vesting uit de taifa periode van Zaragoza en heeft nog goed bewaarde resten van de islamitische architectuur van deze tijd, de Mudéjar stijl van Aragon.

De oude binnenstad staat bekend om zijn tapas cultuur en dat kunnen we natuurlijk niet weerstaan. Onderweg naar het Casco Antiguo lopen we langs de Basilica de Nuestra Señora del Pilar aan het gelijknamige Plaza, beide indrukwekkend groot!

Eenmaal in het Casco Antiguo wemelt het van de tapas barretjes en kiezen valt niet mee, uiteindelijk wordt het El Jardin de Moneva.

We vervolgen de reis naar Lleida en checkin in bij de Parador de Lleida. het is een mooi oud kloostergebouw dat recent is omgebouwd tot Parador hotel met de voor ons welbekende inrichting. De ligging van het gebouw heuvelopwaarts gaat het snel over in een wijk waar de levensstandaard laag is, het smerig is en op ons overkomt als een drugsdealerswijk, we laten die wijk voor wat het is. Heuvelafwaarts gaat het naar een grote winkelstraat met vele mooie oude gebouwen en winkels. We slenteren wat rond en lopen zo ook een museumpje binnen met een mooie binnen plaats waar ze oude boekdrukpersen ten toon stellen.

We sluiten de dag af in het mooie atrium van de Parador met kaas en een aangeboden wijntje omdat we amigos zijn!

5e etappe: Sos del Rey Catolica naar Lleida via Zaragoza, reistijd ca 3,5 uur.

Roadtrip (dag 9)

Deze dag worden we met een mooie zonsopgang gewekt met voor het eerst in dagen wolken! Het belooft iets minder warm te worden…

Tijdens het ontbijt zien we dat er ook Spaanse Cava is en we toasten op de verjaardag van onze neef Laurent, proost en nog vele jaren!

Er blijkt een dorpszwembad te zijn en we wagen het erop en nemen een kijkje. Helaas blijkt bij aankomst dat het sinds vandaag is gesloten☹️. We kijken naar de bewolkte hemel en besluiten dat we gaan wandelen. Er loopt een wandelweg uit het dorp die uiteindelijke aansluit op de Camino de Santiago de Compostella.

Na de wandeling gebruiken we een warme lunch in de Parador waar het na het vertrek van de Engelsen weer erg rustig is geworden. We verwennen ons met een heerlijke 3 gangen lunch in vegetarische stijl met uiteraard een lekkere Spaanse wijn.

De middag gebruiken we om lekker te relaxen en te lezen. Inmiddels neemt de bewolking toe en wordt het loodgrijs, er is onweer op komst! Begin van de avond zien we wat flitsen, de regen begint en het onweer trekt over het dorp.